Plaja Tuzla

Situată pe litoralul românesc al Mării Negre între Constanța și Mangalia, plaja Tuzla a devenit în ultimii ani o atracție pentru turiști. Aspectul natural, dunele de nisip, apa turcoaz și limpede au făcut ca să fie încadrată în categoria plajelor sălbatice de la țărmul Mării Negre.

Plaja Tuzla

Istoria plajei Tuzla și a localității

Plaja Tuzla a fost folosită în timpul stăpânirii romane ca port pentru comerț si  pescuit. Aceasta aparținea de vechiul oraș grecesc Tomis, fondat în secolul al VI-lea î.Hr. În timpul perioadei otomane, plaja a devenit o stațiune de agrement preferată pentru locuitorii din zona Constanței.

Localizată în partea de est a județului Constanța, în podișul Dobrogei de Sud, comuna Tuzla se învecinează la nord cu orașul Eforie-Sud, la est cu Marea Neagră, la vest cu comuna Topraisar, iar la sud cu comuna Costinești.

Numele localității vine din limba turcă de la termenul “tuz”, care înseamnă sare.

În timpul bătăliilor dintre ruși și turci, oștile sultanului mergeau întotdeauna pe malul mării pentru a nu se rătăci și greși direcția. Într-o vară, acestea au poposit pe malul lacului Techirghiol pentru a se scălda.

Un soldat a observat un praf alb pe o piatră de pe marginea lacului și, gustând, și-a dat seama că e sare. Atunci acesta a exclamat ”tuzlu-ghiol”, asta însemnând lac sărat. Atunci pașa a dat comanda să se construiască un pod și să fie udat din oră în oră. Astfel apa se evapora și se forma sarea.

La început au existat două localități: Buiuc Tuzla (Tuzla Mare) și Kiucic Tuzla (Tuzla Mică). Cea din urmă a pierit, iar pe locul Tuzlei Mari astăzi este situată localitatea Tuzla.

Video cu plaja Tuzla

Localizare si acces

Plaja Tuzla este situată la 5 kilometri de șoseaua principală care face legătura între Constanța și Mangalia.

Accesul la plajă este mai anevoios deoarece drumurile sunt mai puțin întreținute față de alte stațiuni.

În orașul Tuzla există indicatoare ce vă îndrumă către plajă. Odată ajunși pe faleză, trebuie să respectați indicatorul de parcare amenajată deoarece dacă vă apropiați prea mult de malurile acesteia, se pot surpa.

Cu trenul se poate ajunge până la strada Nicolae Titulescu din Tuzla, apoi se parcurge o distanță de 30 de minute de mers pe jos.

Activitati pe plaja Tuzla

Fiind o zonă mai puțin amenajată, plaja este destinată celor care doresc să se bucure de relaxare la malul mării, departe de agitația marilor stațiuni de pe litoralul românesc.

Cu o lungime de aproximativ 2,5 kilometri, plaja sălbatică Tuzla are facilități destul de limitate, băutura și mâncarea se pot procura de la câteva baruri de pe plajă și restaurantele locale. 

Cea mai cunoscută porțiune amenajată minimal este plaja Cochilia, situată în partea de nord a plajei Tuzla. Cu toate acestea, există câteva activități ce îi încântă pe turiștii ajunși pe această plajă.

Înot

În această zonă apa e de un albastru ireal, ceea ce îndeamnă să te arunci imediat în valuri. Cu toate acestea, trebuie atenție sporită deoarece apa este destul de adâncă la mal.

Snorkeling

Datorită diversității marine din Marea Neagră, snorkeling-ul în această zonă vă poate oferi amintiri de neuitat. Echipat corespunzător și urmând anumite reguli, puteți avea ocazia să vedeți pești (hamsii, bibani, guvide, etc.), alte specii marine (stea de mare, scoici, crabi, etc.) dar și plante subacvatice (alge, ierburi marine, corali, etc.).

Skydiving

Săriturile cu parașuta au loc doar dacă vă deplasați la Aerodromul Tuzla. Parașutiștii sunt cei care vă însoțesc în timpul zborului. După un zbor de aproximativ 15-20 minute, veți sări împreună cu instructorul de la 4000 de metri. După aceea, nu vă rămâne decât să vă bucurați de zbor și peisaj încă 10 minute.

Plimbări cu barca

Puteți face plimbări cu barca sau skyjet-ul până la epava navei Evanghelia din Costinești.

Plimbări pe plajă

Mulți turiști preferă însă plimbările pe plajă, meditația și relaxarea, aceasta fiind o zonă renumită pentru senzația de libertate și conexiune cu natura.

Ce mai putem vizita în zona plajei Tuzla

Farul Tuzla, supranumit și “Stejărelul”

sursa: idjourney.wordpress.com

Deși nu este atât de cunoscut precum farul din Constanța, farul din Tuzla este cel mai vechi far de la malul Mării Negre.

Construit în anul 1900, în timpul domniei regelui Carol I, a fost amplasat în această zonă datorită poziției terenului cu vizibilitatea cea mai mare din partea de sud a litoralului românesc.

Acesta a fost dat în folosință în anul 1901 și a funcționat cu ajutorul unei instalații pe petrol până în anul 1957 când a fost electrificat.

Puțini știu că la proiectarea lui a contribuit și celebrul Anghel Saligny, farul fiind construit de firma franceză Barbier Bernard & Turrene.

Pentru a ajunge în vârf, trebuie să urcați aproximativ 200 de trepte.

Pontonul de lemn și cazematele din Primul Război Mondial

În timpul plimbărilor pe plajă nu trebuie ratate pontonul din lemn și cazematele.

Acestea din urmă reprezintă construcții de beton realizate de nemți în Primul Război Mondial și folosite și în cel de-al Doilea Război Mondial.

Deși reprezintă un punct de atracție în special pentru turiștii pasionați de istorie, cazematele nu sunt nici măcar semnalizate.

Pentru a face poze sau a avea o priveliște nemaipomenită nu trebuie ratat pontonul din lemn.

Acesta a fost construit doar pentru a filma o secvență a unui film însă a rămas pe locul respectiv și este folosit în continuare pentru relaxare și loc de făcut poze.

sursa: libertatea.ro

Lacul Techirghiol

sursa: ro.wikipedia.org

Dacă ajungi în zona Tuzla, nu trebuie să ratezi o vizită până la Lacul Techirghiol.

Aici puteți face băi cu nămol, băi sărate, hidroterapie sau kinetoterapie.

Pentru a face băi reci cu nămol proaspăt, există o plajă special amenajată la marginea lacului Techirghiol.

“Aurul negru”, așa cum mai este denumit nămolul, ajută la tratarea multor boli neurologice, vasculare sau respiratorii.

Pentru mai multe informații despre Lacul Techirghil poți citi articolul de AICI.

Cazare plaja Tuzla

Deși este o localitate mică, cu aproximativ 7000 de locuitori, găsiți o varietate de opțiuni de cazare în Tuzla. De la camping cu rulote și corturi, pensiuni până la glamping, aici vă puteți găsi locul perfect pentru a vă relaxa și bucura de frumusețea naturală a acestei zone.

Sugestii de cazare în Tuzla de la Cochilia Travel

Unde mâncăm în zona plajei Tuzla

Chiar dacă vorbim de o zonă destul de restrânsă ca întindere, aveți la dispoziție câteva restaurante pe plaja Tuzla și în imediata apropiere.

Hangar Cafe 67

Aflat în incinta Aerodromului Tuzla, acest restaurant poate fi considerat un restaurant muzeu.

Ca și specific, aici găsiți preparate din bucătăria românească și internațională.

Mâncarea este excepțională, opțiunile de servire fiind următoarele: în incinta restaurantului, la pachet și livrare la domiciliu.

Gura de rai

Un restaurant pescăresc autentic cu vedere spre mare.

Vedeta meniului este peștele, acesta fiind adus zilnic din zonă.

Preparatele sunt pregătite la cuptor sau pe grătar, păstrându-se astfel aroma peștelui. Aici puteți găsi meniul zilei la un preț avantajos.

Wild Beach Tuzla “La Avion”

Dacă vreți să serviți cea mai bună ciorbă de pește și în același timp să vedeți și marea, Wild Beach Tuzla “La Avion” e locul potrivit.

Tot aici mai puteți servi și preparate grill la prețuri decente.

Ca și opțiuni de servire a mesei, puteți opta pentru a lua masa pe terasă sau mancarea la pachet, nu oferă livrări.

Concluzie

Cu frumusețea ei naturală, nisipul fin și apa turcoaz, plaja Tuzla reprezintă o oază de liniște a litoralului românesc.

Dacă doriți să evadați din agitația marilor stațiuni, acesta este locul potrivit. Mai puțin aglomerată, aici vă puteți bucura de soare și mare în tihnă.

Plaja Tuzla se numără printre ultimele plaje sălbatice ale litoralului românesc al Mării Negre.

Întrebări frecvente despre plaja Tuzla

Plaja Tuzla este situată la aproximativ 5 kilometri de șoseaua principală care face legătura între Constanța și Mangalia. Cu o lungime de aproximativ 2,5 kilometri, aceasta este o plajă relativ mică, renumită pentru frumusețea ei și liniștea pe care o regăsiți aici.

Situată în partea de nord a plajei Tuzla, Cochilia reprezintă cea mai cunoscută porțiune de plajă, aceasta fiind amenajată destul de minimalist.

Dacă veniți cu mașina, în orașul Tuzla există indicatoare care vă îndrumă către plajă. Drumul este unul de țară, accesul fiind mai anevoios. Cu trenul, se poate ajunge până la strada Nicolae Titulescu din Tuzla, apoi se parcurge o distanță de 30 de minute de mers pe jos.

Deși este o localitate mică, cu aproximativ 7.000 de locuitori, găsiți o varietate de opțiuni de cazare în Tuzla. De la camping cu rulote și corturi, pensiuni, până la glamping, aici vă puteți găsi locul perfect pentru a vă relaxa și bucura de frumusețea naturală a acestei zone.

Alte articole utile

Eforie Sud – Totul despre statiunea Eforie Sud

Dacă îți dorești ca vacanța ta să fie plină de relaxare și reconectare cu natura, în anul 2025, Eforie Sud reprezintă cea mai bună alegere. … Mai Mult

Tichete și vouchere de vacanță, beneficii pentru angajați

Tichetele și voucherele de vacanță sunt beneficii extrasalariale acordate angajaților din sectorul public sau privat pentru a-și petrece vacanța pe teritoriul României. Acestea reprezintă o … Mai Mult

Circul Espinol este la Eforie Nord

Vino împreună cu familia și bucurați-vă de un spectacol unic cu cei mai buni artiști de circ din întreaga lume! O aventură unică pentru întreaga … Mai Mult

Top 15 Statiuni Litoral Marea Neagra – de la Nord la Sud

Fie că ești în căutarea unei vacanțe împreună cu familia sau vrei doar o escapadă, ai o multitudine de stațiuni pe litoralul din România din … Mai Mult

URMATORUL ARTICOL

Teatrul de Vară Eforie Nord

ARTICOL SCRIS DE

Cristina Loredana Fratila

Owner Cochilia Travel

Lasă un comentariu