Tichete și vouchere de vacanță, beneficii pentru angajați

Tichetele și voucherele de vacanță sunt beneficii extrasalariale acordate angajaților din sectorul public sau privat pentru a-și petrece vacanța pe teritoriul României.

Acestea reprezintă o modalitate excelentă prin care instituțiile statului sau firmele private își pot răsplăti angajații în fiecare an.

În cazul firmelor private, acestea decid dacă pot acorda un astfel de beneficiu și îl pot susține din punct de vedere financiar.

De foarte multe ori a apărut confuzia între tichete și vouchere de vacanță, însă nu există o diferență fundamentală între acestea.

Distincția dintre cele două nu este întotdeauna clară și variază în funcție de unitatea emitentă. Uneori, termenul de „voucher” este considerat mai modern, acesta fiind emis electronic, în timp ce termenul „tichet” indică o formă tradițională, în format fizic.

Reglementări și limitări

Începând cu data de 01 ianuarie 2024, valoarea voucherelor de vacanță a crescut de la 1450 lei/an la 1600 lei/an pentru personalul cu salarii lunare nete sub 8000 lei.

Această majorare a fost făcută pentru a compensa impactul introducerii unei impozitări de 10% (CASS) asupra voucherelor de vacanță.

Un lucru foarte important de menționat este valabilitatea acestora, ele trebuie utilizate în cel mult un an de la data emiterii.

Serviciile turistice care se achită prin intermediul voucherelor de vacanță sunt următoarele: cazare, transport, mâncare, agrement sau tratamente balneare în unitățile HoReCa de pe teritoriul României.

Un alt aspect foarte important ce trebuie menționat este că acestea sunt nominale și pot fi folosite doar pe baza actului de identitate.

Vânzarea sau transferul acestora atrage amenzi de până la 26.000 lei pentru cei implicați în astfel de tranzacții.

Nici unitățile de cazare sau agențiile de turism nu sunt scutite de amenzi dacă acceptă vouchere de la o altă persoană, suma ajungând până la 13.300 lei.

Vouchere de vacanță: exemple de carduri

Începând cu data de 01 aprilie 2020, voucherele de vacanță se emit exclusiv pe suport electronic, sub formă de card.

Din punctul de vedere al emitentului, la nivelul României există trei mari companii care emit carduri de vacanță.

Utilizarea sub această formă oferă mai multă flexibilitate și siguranță pentru beneficiar.

Pachetul de servicii turistice plătite cu cardul de vacanță trebuie să includă obligatoriu cel puțin o noapte de cazare.

Card de vacanță Up

Dezvoltat sub licența Mastercard, cardul de vacanță Up este un instrument de plată modern cu tehnologie contactless încorporată, ce poate fi folosit pentru achitarea serviciilor oferite de agenții de turism, hoteluri, pensiuni și unități de tratament balnear din România.

Trebuie menționat că acestea trebuie să aibă certificat de clasificare sau licență, după caz, eliberate de instituția centrală responsabilă în domeniul turismului și să fie afiliate rețelei de parteneri Up România.

Datorită tehnologiei contactless, plățile mai mici de 100 de lei pot fi făcute fără a mai introduce codul PIN.

Comisionul rămâne 0, indiferent dacă se plătește în unitățile de cazare, la agenție sau online.

Iată lista de unități de cazare și agenții de turism partenere UP Card Vacanta

Card vacanță Edenred

Cu un sistem de plată modern, securizat și ușor de folosit, cardul de vacanță Edenred este unul dintre cele mai utilizate la nivelul României.

Emis sub licența Mastercard, cardul de vacanță poate fi gestionat foarte ușor prin aplicația mobilă MyEdenred.

Prin această aplicație, utilizatorul își poate activa cardul, schimba codul PIN sau verifica soldul.

Utilizatorii cardului Edenred beneficiază și de o pagină specială unde pot căuta unități turistice partenere pentru a-și programa concediul.

Iată lista de unități de cazare și agenții de turism partenere Card Vacanta Edenred

Card vacanță Pluxee (Sodexo)

Pluxee, noul brand care continuă activitatea de peste 25 de ani a lui Sodexo ca lider în beneficii extrasalariale, intenționează ca în 2025 să se poziționeze ca partenerul preferat pentru beneficiile salariale.

Cardul de vacanță Pluxee Turist este destinat angajaților pentru achiziționarea de servicii turistice, cazare, transport și masă în cea mai mare și diversă rețea de locații turistice din România.

Deținătorii cardului Pluxee Turist beneficiază de cele mai bune oferte, care constau în pachete sau discounturi la hoteluri și pensiuni foarte cunoscute.

Iată lista de unități de cazare și agenții de turism partenere Card Vacanta Pluxee

Voucherele de vacanță – beneficii pentru angajatori și angajați

Beneficii angajatori:

  • 100% deductibilitate
  • Proces rapid de acordare și încărcare a sumelor pe carduri
  • Asigurarea retenției angajaților valoroși
  • Echipă motivată și implicată

Beneficii angajați:

  • Rezervarea se face atât online cât și direct la unitatea de cazare sau la agenția de turism licențiată
  • Dacă nu se consumă întreaga sumă într-un singur sejur, restul sumei se poate consuma în vacanțele următoare, în limita perioadei de valabilitate de 1 an
  • Varietate de opțiuni de petrecere a concediului și a zilelor libere

Unde se pot folosi voucherele de vacanță?

Voucherele de vacanță pot fi folosite doar pe teritoriul României și prin intermediul acestora se pot achita următoarele servicii:

  • cazare la unități turistice aflate în stațiuni turistice sau orașe,
  • pachet compus din cazare și transport,
  • pachet cazare card vacanță și masă,
  • pachet care include cazare și tratament,
  • pachet cazare vouchere vacanță și agrement.

Plata cu vouchere de vacanță la cazare

Pentru a folosi voucherele trebuie să accesezi lista de parteneri cu unități de cazare sau agenții de turism la care vrei să apelezi.

Acestea sunt diferite în funcție de emitentul cardului de vacanță. Poți cumpăra cazare în următoarele unități turistice: apartamente, hoteluri, hosteluri, moteluri, complexuri, vile, case, pensiuni sau pensiuni agroturistice.

Dacă ți-ai propus un sejur la mare în 2024, îți recomand să alegi cazările Cochilia Travel din Eforie Nord, Techirghiol sau Tuzla.

Deși este o destinație foarte căutată de turiști, posibilitatea de a plăti cazarea cu tichete de vacanță o face o stațiune și mai atractivă.

Dacă optezi să achiți cazarea cu tichete de vacanță la Cochilia Travel, ar trebui să ai în vedere următoarele aspecte:

  • valabilitatea tichetelor de vacanță,
  • serviciile acoperite de plata cu tichete de vacanță: la Cochilia Travel poți achita doar cazarea cu acestea,
  • pot exista diferențe de preț atunci când valoarea tichetelor nu acoperă costul întreg al cazării; astfel, diferența se va achita prin alte mijloace (card, numerar),
  • prezentarea documentelor în momentul cazării,
  • consultarea politicii de anulare: fiecare unitate are politica sa de anulare atunci când plata se face cu tichete de vacanță.

Ținând cont de aceste aspecte atunci când faci o rezervare și dorești să achiți cazarea la Cochilia Travel, cu siguranță faci cea mai bună alegere. Alege una din cazările disponibile la Cochilia Travel și cu siguranță vei avea un sejur de neuitat la mare:

Recomandări cazări in Eforie Nord de la Cochilia Travel:

Vezi aici cazarile in Eforie Nord: https://cochiliatravel.ro/cazare-eforie-nord/

Plata cu vouchere de vacanță la restaurant

Plata la restaurant cu vouchere de vacanță este posibilă doar dacă se achiziționează un pachet turistic de la o agenție de turism sau direct de la unitatea de cazare care să includă și mesele.

Se pot plăti mesele la restaurantul din cadrul unității de cazare, spre exemplu hotel sau pensiune, sau mesele incluse în pachetele all inclusive sau demi-pensiune.

În schimb, dacă te prezinți direct la un restaurant pentru a lua doar masa, nu vei putea plăti cu vouchere de vacanță.

Concluzii

Fiecare avem tendința din când în când să lăsăm deoparte rutina și responsabilitățile și să ne încărcăm bateriile într-un binemeritat concediu.

Vacanța contribuie atât la starea noastră de bine, cât și la menținerea echilibrului între viața personală și cea profesională.

Este esențial ca fiecare angajat să își ia cel puțin un concediu pe an pentru menținerea unei performanțe ridicate la locul de muncă.

Iar dacă angajatorul tău ți-a oferit vouchere de vacanță, ai un motiv în plus să îți planifici viitorul concediu.

Întrebări frecvente despre vouchere de vacanta

Voucherele de vacanță sunt nominale și nu pot fi transferate altei persoane. Se pot folosi doar pe baza actului de identitate și nu pot fi vândute.

Voucherele nefolosite pot fi folosite pentru a programa o vacanță după depășirea termenului de valabilitate. Spre exemplu, dacă voucherele expiră în data de 31 decembrie 2024, poți programa o vacanță pentru orice perioadă din anul 2025.

Nu se pot achita următoarele: asigurări, cazare în unitate fără clasificare turistică, sejur sau cazare în afara țării, masa la restaurant sau takeaway, bilete de avion și autocar în afara țării.

Nu poți achita benzină sau motorină la benzinărie, deoarece acestea nu sunt considerate servicii turistice. În schimb, unele agenții acceptă plata cu vouchere de vacanță pentru transportul turistic organizat cu autocarul.

 Potrivit legislației din România, vânzarea voucherelor este ilegală.

 De la 1 ianuarie 2024, primesc vouchere de vacanță doar angajații din sectorul public care au un venit net mai mic sau egal cu 8.000 de lei pe lună, potrivit Legii nr. 296/2023. În mediul privat, acordarea voucherelor de vacanță este opțională.

Voucherul poate acoperi mai multe tipuri de plăți. Pachetul, însă, obligatoriu trebuie să includă cazare, apoi transport, mâncare, agrement, tratament balnear.

Soldul de pe card poate fi verificat în contul din aplicația mobilă. Tot acolo se mai poate verifica istoricul tranzacțiilor și lista partenerilor afiliați din apropiere.

ARTICOL SCRIS DE

Cristina Loredana Fratila

Owner Cochilia Travel

Lasă un comentariu